İnternet ve Web Sitelerinin Günümüzdeki Durumu

İ

Dünya tarihi boyunca haberleşme, bilgi aktarımı ve kişisel ya da toplumsal görüşlerin bildirimi insanoğlunun vazgeçilmez bir ihtiyacı olmuştur. Yakın geçmişimizden günümüze kadarki zamana bakacak olursak eğer tüm bu ihtiyaçları en hızlı ve verimli şekilde karşılayan şeyin internet olduğunu görürüz. Peki ama bu internetin içindeki bu milyonlarca, milyarlarca hatta trilyonlarca bilgi içinde biz aradığımız bilgiyi nasıl su kadar rahat bulabiliyoruz ya da nasıl kendi paylaşmak istediğimiz bilgileri insanlara sunuyoruz?

Google, şüphesiz internet evreninin en büyük gezegeni kabul edilebilir.

Web siteleri işte tam olarak bu noktada imdadımıza koşmaktalar. İnternete girilen ya da internetten ulaşılmak istenen her bilginin bu sınırları olmayan okyanusta kaybolmasını engelleyip her bir bilginin kategorilere ayrılmasını ve belli adreslere aktarılmasını sağlarlar diyebiliriz. Örnek vermek gerekirse futbola ilgili bir insanın bakması gereken web siteleri bellidir. Spor içerikli veya doğrudan futbol içerikli web sitelerine bakmalıdır.

Web Siteleri, online ofis olarak hayatımızda yer almaya başladı.

İnsanlar bilgilere işte bu sayede inanılmaz bir hızda ulaşmaya başladılar. Eğer interneti istediğiniz tüm bilgilerin var olduğu bir şehir gibi düşünür isek web sitelerini ise bu bilgileri internet şehri içindeki adresleye yollayan ve doğru bilgiyi kısa zamanda doğru adrese ileten bir posta şirketi gibi düşünebiliriz. Günümüzde web sitesi kullanımı o kadar popüler bir hal aldı ki dünyada her yıl yüzbinlerce web sitesi kuruluyor. Tabi ki iş sadece web sitesini kurmakla bitmiyor. Bu sitelerin dizaynı, bakımı ve aktif kullanımı da büyük önem taşıyor.

Netflix ve benzeri multimedya siteleri, internet evreninin eğlence mekanı olarak internette geçirilen toplam sürenin %22'sini oluşturuyor. Tıkla ve tweet at.

İnsanlar web sitelerini daha çok ticari amaçlı olarak kullanıyorlar ve bu yüzden çok büyük paraların döndüğü bir sektör haline geldi bile artık web siteleri. Bu konuda önde gelen şirketlerden olan Netcraft şirketinin yaptığı araştırmalara göre dünya da 2,000,000,000 adet site bulunmaktadır. Ancak daha önce de belirttiğim gibi önemli olan sadece siteleri kurmak değil aynı zamanda aktif olarak kullanabilmekte. Herkesi şaşkına çeviren bu sayıda sitenin yalnızca beşte biri aktif olarak kullanılabilmektedir.

İnternet kullanımlarının bir bölümünü Netflix gibi multimedya web siteleri oluşturmaktadır.

Türkiye’de de rakamlar azımsanacak gibi değil. Son yapılan araştırmalara göre ülkemizde tam 50,000,000 adet site bulunmaktadır ve yine sadece beşte biri aktif olarak kullanılmaktadır. Peki bu kadar site içerisinde ülkemizde en çok ziyaret edilen siteler hangileri? Türk halkı en çok hangi alanlarda bilgi sahibi olmak için interneti kullanıyor? Google gibi arama motorlarını çıkacak olursak Türkiye’de en çok ziyaret edilen beş site sırası ile şunlardır; aylık ortalama 23,17 milyar ziyaret ve ortalama 14,57 dakika ziyaret süresi ile Youtube.com, 31,30 milyar ziyaret ve 12,55 dakika ziyaret süresi ile Facebook.com, 59,80 milyon ziyaret ve 05,13 dakika ziyaret süresi ile Sabah.com, 51,76 milyon ziyaret ve 11,61 dakika ziyaret ile Haber7.com ve 146,24 milyon ziyaret ve 13,41 dakika ziyaret süresi ile Sahibinden.com.

Sahibinden.com gibi web siteleri, bir çok servisi kullanıcılara 2 tık mesafesi ile sağlıyor.

Buna göre ülkemizde insanlar %22 ile haber, %11 ile film/dizi, %9 ile forum, %8 ile spor/bahis ve %50 ile diğer alanlarda yayın yapan web sitelerini ziyaret etmekteler. Web siteleri günümüzde bilgi aktarım hızını binlerce hatta milyonlarca kat arttırdı ve bunun sonucunda bizim için bilgileri kategorize eder hale geldiler.

Türkiye’de bu bilgi aktarım yarışına dahil oldu. Kişi başı beş web sitesinin düştüğü güzel ülkemizde web sitelerinin ekonomik, siyasi, sosyal ve hatta ailevi hayatın bir parçası haline geldikleri kaçınılmaz bir gerçektir.

Yorum Yap

Bir Cevap Yazın

Yazar ; hostazor

Facebook Sayfamız

Bizi Twitter’da takip et

%d blogcu bunu beğendi: