Joomla mı? WordPress mi? Joomla ve WordPress Arasındaki Farklar

J

Teknolojinin ilerlemesi ile beraber insanların yaşamlarına giren kavramlar da çeşitlilik göstermeye başladı. Özellikle internetin ortaya çıkması ile beraber ortaya çıkan kavramların başında web siteleri geliyor. Gerek kendi tanıtımını yapmak için, gerek yapılan üretimler ve satışlar için başta olmak üzere çok değişik amaçlar için web siteleri oluşturuluyor.

İnsanlar veya firmalar web sitesini bazen başkasına yaptırır iken, bazıları ise kendileri yapıyorlar ki bunun içinde çok fazla bilgiye gerek olmadan Joomla, WordPress gibi içerik yönetim sistemleri onlara yardımcı oluyor. Ama bu iki yazılımı, profesyonel olarak web sitesi hazırlayanlar da kullanıyorlar.

WordPress İçerik Yönetim Sistemi

Benzer başka uygulamalar da olsa dünya çapında en çok tercih edilen içerik yönetim sistemleri Joomla ve WordPress. İlk defa web sitesi hazırlayacaklar ise hangisini tercih edeceği konusunda kimi zaman kararsız kalabiliyor. Biz de bu yazıda bu konuda temel bilgiler vereceğiz.

WordPress Hakkında Temel Bilgiler

WordPress İçerik Yönetim Sistemi

İnsanların aklına dünyanın neresinde olursa olsun ilk akla gelen içerik yönetim sistemi WordPress. Zira alanında en eski uygulama olduğu rahatlıkla söylenebilir. 27 Mayıs 2003 tarihinden beri piyasada. MySQL ve PHP dillerinde yazılmıştır. GPL lisanslı. B2/cafelog projesinin resmi devamı olarak kabul edilir. Bu yazılım bir içerik yönetim sistemi olarak tanımlanmaktadır. Yeni yapısı ile birlikte sürükle bırak mantığı ile çalışan kararlı sürümü 5.0 27 Kasım 2018 tarihinden beri yayındadır. Sonrasında geliştirme güncellemeleri ile şuan 5.2 sürümü stabil olarak kullanıcılarına hizmet vermektedir. Blogumuzda yer alan WordPress 5.2’deki Yenilikler yazısını da inceleyebilirsiniz.. Dünyanın her yerinden kullanılabilmektedir.

İkisini de dene, tarafını seç! WordPress mi? Joomla! mı? Tıkla ve Tweet At

Joomla Hakkında Temel Bilgiler

Joomla!


Bir diğer yazılım olan Joomla 22 Eylül 2005 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Diğer uygulama gibi MySQL ve PHP dillerinde yazılmış olmakla beraber yazılımında ayrıca MVC de kullanılan bir uygulamadır. Açık kaynaklı olan bir içerik yönetim sistemidir.

Pazar Paylarına Genel Bakış

İçerik Yönetim Sistemleri’nin Pazar Payları


Üstte yer alan bu bilgileri verdikten sonra Pazar paylarına bakıldığında pazarda en büyük pay son verilere göre % 59,7 ile WordPress uygulamasındadır. Pazarın ikincisi olan Joomla ise pastadan aldığı dilim % 6,7 olup, pastanın diğer yarısı ise Magento ve Drupal gibi yazılımlara aittir.

WordPress Kullanmanın Avantajları ve Farklar

WordPress İçerik Yönetim Sistemi

Şimdi artık biraz da farklarına bakacak olursak her iki yazılımın da öne çıkan özellikleri şunlardır. Öncelikle WordPress için şunlar söylenebilir;

  • Son derece kullanıcı dostu olan bir uygulamadır. Kullanımı hiç bilgisayar bilgisi olmayanlar için bile oldukça kolaydır
  • İşin maliyet kısmına gelindiğinde sadece Joomla değil diğer uygulamalar ile kıyaslandığında bile ortaya çıkan rakam oldukça uygundur. O yüzden cüzi bir rakama harika web siteleri yapılabilir.
  • Teknik destek konusunda da WordPress açık ara öndedir. Dünyanın neresinde olursa olsun kesintisiz olarak basit ya da zor bir sorun yaşadığınızda anında yardım alabilirsiniz.
  • Blog avantajı açık ara WordPress’dedir. Zira diğer ürün tek bir makaleye olanak verir iken burada neredeyse sınırsız denebilecek seçenek vardır. Tabi bu ürüne özel statik sayfaları da unutmamak gerekir.
  • Herhangi bir ekstra bilgiye gereksinim duymadan, sadece biraz hayal gücü kullanarak web sitenizi genişletebilirsiniz. Temalar ve eklentiler yapabilirsiniz.

Joomla Kullanmanın Avantajları ve Farkları

Joomla! İçerik Yönetim Sistemi

Yukarıda bu övgüden bahsedince insan neden Joomla seçsin ki diye düşünülebilir ama bu ürünün de kendine özgü avantajları şunlardır;

  • Kalite açısından diğer tüm yazılımlardan çok daha kaliteli olan bir yazılımdır. Son derece sağlam bir alt yapısı mevcuttur.
  • Son derece gelişmiş kullanıcı yönetimi olması Joomla’nın en önemli avantajları arasındadır.
  • En önemli farkı tam olarak eklenti olmasına gerek olmadan çoklu dil desteği sunmasıdır. Bu noktada insanlar kendi dilleri ne olursa olsun bu uygulamayı kullanabilir.
  • Son olarak farklı türden içerik türlerini görüntülemek için değişik modülleri ve bileşenleri bulunur.

Tüm bunlara göre tercih yapmak ise kişilerin ve kurumların kendi tercihidir. WordPress ve Joomla ile uyumlu Hosting paketlerimizi inceleyebilirsiniz. Paketlerimizde WordPress ve Joomla! otomatik olarak kurulabilmektedir.

Yorum Yap

Bir Cevap Yazın

Yazar ; hostazor

Facebook Sayfamız

Bizi Twitter’da takip et

%d blogcu bunu beğendi: