Web Sitenizin Performansına Doğrudan Etki Eden Değişiklikler

W

Günümüzde performans için bir çok araştırma ve geliştirme yapılmaktadır. Fakat bazı detaylar var ki kaçırıldığı zaman tahmin edilmeyecek kadar çok performans kaybı yaşanır. Bu konuda en çok çalışmayı haliyle Google yapmaktadır. Ayrıca IETF ile de bir çok ortak çalışma yürütülmektedir. IETF dijital erişimi kapsamlı bir şekilde ele alan açık kaynak bir örgüttür. IETF’nin en çok Google’dan destek aldığını söylesek yanlış olmaz. Zira pagespeed ve benzeri bir çok açık kaynak proje ile internet erişiminin iyileştirilmesi konusunda hizmet sağlamıştır.

 

SSL Sertifikasının Web Site Performansına Etkisi

1 – İçerik Şifreleme

SSL Sertifikası yapısında barındırdığı şifreli iletişim protokolleri sayesinde web sitesinin içeriklerini daha hızlı ve güvenle optimize edilmiş bir şekilde kullanıcılara sağlar.

SSL Kullanan bir web sitesinin yüklenme süresi ;

SSL Kullanmayan bir web sitesinin yüklenme süresi ;

SSL ile Birlikte Kullanılabilen Protokoller

1 – HTTP2

Http2, Http1 ‘e göre daha etkin daha optimize bir altyapıya sahiptir. Http2 yalnızca SSL sertifikası etkin ise kullanılabilen ve neredeyse tüm tarayıcılar ile uyumlu bir protokoldür.

2- Quic

Özellikle Google’ın kendi servislerinde kullandığı, hızlı ve kusursuz bir altyapıya sahip olan quic, iletişim protokollerinin tüm iyi yönlerini altyapısına alıp, dezavantajları ortadan kaldırarak kullanıcılara daha iyi performans ve deneyim sunmaktadır.

Özellikle video dağıtım ağı Youtube’da kullanılan ve sonrasında IETF ile birlikte ortak yürütülen çalışmalar ile tüm internete açık olarak yayınlanan Quic projesi ile birlikte yakın dönemde erişim hızları iki katına çıkmış olacak. Zira Quic TCP ve UDP protokollerine istinaden hem daha hızlı hemde daha güvenli. ?

Quic Kullanan bir sitenin yüklenme hızı;

Quic Kullanmayan Bir Web Sitesinin Yüklenme Hızı ;

Özellikle TTFB sürelerindeki aşırı bekleyiş ve kaybolan paketlere dikkat edildiğinde, web sitesinin Quic protokolü ile level atlayıp daha üst düzey bir erişime geçtiğini söylememiz yanlış olmaz. Hostazor olarak Türkiye ve Dünya’da ilk kez paylaşımlı hosting ürünlerimizde Quic protokolünü müşterilerimize sunarak, öncesinde ve sonrasında edindiğimiz tüm deneyimler sayesinde şunu açıkça söyleyebiliriz. Quic internetin yep yeni bir boyutudur. Zira Bekleme, kaybolan paketler, yanıt sorunları ve benzeri bir çok sorunun üstesinden Quic protokolü ile gelebilirsiniz. ?‍?

Tabiiki Quic’de yine SSL Sertifikası kullandığınızda aktif olabilen bir protokol. Ayrıca Quic Httpv2 ile birlikte kullanılabiliyor. Daha önce yayından kaldırılan SPDY protokolü artık Quic ve Httpv2’nin birleşiminden oluşuyor. ?

Yazı serimizin ilk bölümünde, erişim protokolleri ve sertifika kaynaklı performans artışını inceledik. Sonraki bölümde ise önbellek ve içerik optimizasyonundan bahsedeceğiz. Blogumuzu aşağıdaki widget ile abone olarak takip edebilirsiniz. Etkileşimde kalın! ?

 

Yorum Yap

Bir Cevap Yazın

Yazar ; hostazor

Facebook Sayfamız

Bizi Twitter’da takip et

%d blogcu bunu beğendi: