WordPress 5.2’deki Yenilikler

W

WordPress 5.2 geliyor! 7 Mayıs 2019 tarihli bir hedef sürüm yayınlanmak için planlanmış . Bu sürüm, pek çok heyecan verici değişiklikle birlikte geliyor; bunlardan en büyüğü, hem kullanıcıları eğitmek hem de geliştiricilere ihtiyaç duydukları temel bilgileri veren yeni Site SağlıĞı kontrol aracı. Diğer iyileştirmeler arasında PHP hata koruması (daha az beyaz ekran), blok editör iyileştirmeleri, yeni dashicons ve emoji’ler ile çeşitli geliştirici ve erişilebilirlik güncellemeleri sayılabilir.

WordPress ekibinin tanımladığı gibi:

WordPress 5.2, yapılandırma sorunlarını ve ölümcül hataları tanımlamak ve düzeltmek için size daha sağlam araçlar sunar. Müşterilerinize yardımcı bir geliştirici olun veya sitenizi kendi başınıza yönetin, bu araçlar ihtiyacınız olduğunda size doğru bilgileri edinmeni adına yardımcı olabilir.

Bu WordPress blok editörünün (Gutenberg) kullanıma sunulmasından itibaren ikinci büyük güncelleme olacak.(WordPress 5.0) . Aşağıda, bu en son WordPress sürümüyle göreceğiniz en yeni iyileştirmelere değineceğiz.

Site Sağlık Kontrolü

Eklenti ve temalar için PHP sürüm uyumluluk kontrolleri eklediklerinde ilk site sağlık kontrolü özelliklerini WordPress 5.1’de gördük . WordPress 5.2’de, sunucu ve yazılım yapılandırmaları, PHP sürümleri, vb. gibi genel sorunların hatalarını gidermeye yardımcı olmak için iki yeni sayfa içeren tamamen yeni bir araç eklediler.

Site Sağlık Durumu

WordPress Site Sağlık Durumu Aracı

Muhtemelen hemen farkedeceğiniz ilk şey sitenizin kaç testten geçtiğine bağlı olarak, sayfanın başına bir puanlama eklemeleridir. Bazıları bundan memnun değil ve geliştiriciler arasında bir derecelendirme sisteminin var olup olmadığına dair bir tartışma var. Asıl sebep, geliştiricilerin bazen %100 puan almayı takıntı haline getirdiği için sorunlar yaratabilecek olmasıdır.

Ancak, kullanıcılar arasında farkındalık yaratmaya yardımcı olacağı için bunu görmekten mutluluk duyuyoruz. Örneğin, etkin olmayan eklentileri ve temaları kontrol etmek önemlidir. Neden mi?

Birçok eklenti etkin olmadığı halde bazı güvenlik açıklarına sebep olabilmektedir. Bu nedenle aktif olmayan ve güncel olmayan eklentileri kaldırmanız şiddetle önerilir.

Yeni Site Sağlığı aracındaki testler, aşağıdaki performans ve güvenlikle ilgili öğelerin kontrollerini içerir:

Performans Kontrolleri ?

  • En son WordPress sürümü
  • PHP’nin güncel sürümü
  • Güncel SQL server
  • Gerekli ve önerilen PHP modülleri
  • UTF8MB4 desteği
  • Planlanmış etkinlikler
  • Çalışan HTTP istekleri
  • REST API
  • Sorguların sağlıklı çalışıp çalışmadığı

Güvenlik Kontrolleri

  • Sadece aktif temalar çalışıyor
  • Güncel eklentiler
  • HTTP bağlantısı
  • Güvenli iletişim
  • Hata ayıklama modu kapalı
  • WordPress.org ile iletişim kurabilir
  • Arka plan güncellemeleri çalışıyor

Eğer bir Hostazor müşterisiyseniz platformumuzda yer alan hosting paketlerimizde sağlanan otomatik güncelleme kolaylığı sayesinde bu kontrollerden %100 puan alabilirsiniz.

%100 Sağlıklı Web Sitesi

Testler ayrıca site_status_testseklenti veya tema geliştiricileri kendi testlerini ekleyebilir veya mevcut testleri kaldırabilir. Daha fazla bilgi edinin.

Site Sağlık Bilgisi

“Araçlar” → “Site Sağlığı” altında “Bilgi” adlı yeni bir sayfa daha var. Bu, WordPress sitenizin yapılandırması hakkında geliştiriciler, barındırma sağlayıcıları vb. İle paylaşabileceğiniz yararlı hata ayıklama bilgilerini bulabileceğiniz bir yer. Site bilgisini panoya kopyala ”düğmesine basarak bilgiyi kolayca alıp üçüncü taraflarla paylaşmak için bir metin dosyasına yapıştırabilirsiniz. Bu sayede sorununuzu anlaması için hosting hizmeti sağlayıcısı ile ya da yardım aldığınız kişiler ile paylaşabilirsiniz.

WebSitesi Bilgisi

Site Sağlık Bilgisi sayfası, WordPress sitenizle ilgili yüzlerce farklı veri detayı içerir. Bu sayfa sayesinde geliştiriciler ihtiyaç duydukları tüm bilgilere kolayca ulaşabilir.

İşte hızlıca görebileceğiniz harika ve çok yararlı detayların bir kısmı.

  • WordPress: WordPress versiyonu, site dili, kullanıcı dili, Giriş URL’si ve Site URL’si, kalıcı bağlantı yapısı, çok siteli kontrol, kullanıcı sayısı.
  • Dizinler ve Boyutlar:  WordPress dizin konumu, boyut, yükleme konumu ve boyut, tema konumu ve boyut, eklenti konumu ve boyut, veritabanı boyutu, toplam yükleme boyutu.
  • Aktif Tema:  Tema adı, sürüm,geliştirici ve web sitesi, tema özellikleri, tema dizini, tema eklentileri
  • Eklentileri Kullanmalı: Herhangi bir detayın çalışmakta olan eklentileri, sürüm numaralarını ve geliştirici isimleri.
  • Aktif Eklentiler: Çalışan aktif eklentiler, sürüm numaraları ve geliştiricisi.
  • Medya Kullanımı: Aktif editör, ImageMagick versiyon numarası, string, kaynak limitleri, GD versiyon, Ghostscript versiyonu.
  • Sunucu:  Sunucu mimarisi (Linux, Windows vb.), Web sunucusu ( Nginx veya Apache gibi ), PHP sürümü, PHP SAPI, PHP maksimum giriş değişkenleri, süre sınırı, bellek sınırı, maksimum giriş süresi, maksimum dosya boyutu yükleme, maksimum boyut, cURL sürümü, SUHOSIN durumu, Imagick kütüphane durumu, .htaccess kuralları.
  • Veritabanı: Uzantı, sunucu sürümü, istemci sürümü, veritabanı kullanıcısı, ana bilgisayar, ad, önek.
  • WordPress , WP_HOME, WP_SITEURL, WP_CONTENT_DIR, WP_PLUGIN_DIR, WP_MAX_MEMORY_LIMIT, WP_DEBUG
  • Dosya Sistemi İzinleri:  Yazılabilir olup olmadıklarını görmek için aşağıdaki dizinlere bakın. Ana WordPress dizini, wp-içerik dizini, upload dizini, plugin dizini, tema dizini, diğer dizinler.
WordPress 5.2'nin yeni Site Sağlık Bilgisi, geliştiricilerin kullanıcılara daha iyi yardım etmeleri için şaşırtıcı hata ayıklama bilgileri içerir! Click To Tweet

PHP Hata Koruması

WordPress 5.1 başlangıçta, PHP’yi güncellerken WordPress’in hata sayfalarından koruyacak olan yeni bir koruma ile web sitelerinin yaşadığı kötü deneyimleri sonlandırmayı planlıyor. Bu özellik daha önce yayınlanacaktı fakan bir hata nedeniyle sürüm 5.2’ye ertelendi.

Bu korumayla birlikte, WordPress önemli bir hatanın ne zaman ortaya çıkacağını algılar ve WordPress yönetici panosundaki rahatsız edici temayı veya eklentiyi duraklatır; böylece sitenizin arka ucunda oturum açabilir ve (umarım) sorunu çözebilirsiniz. Daha az teknolojiye meraklı kullanıcılar için bu harika bir özellik. Söyleyebileceğimiz tek şey, bu özelliğin yıllar önce eklenmesini diliyorduk. Fakat biraz gecikti.

Ancak, PHP’nin yeni bir sürümünü test ederken her zaman aşamalı bir güncelleme yapmanızız öneririz. Test için ekstra bir alan kurup testlerinizi burada yapabilirsiniz.

Sitenizde php sürümünü güncellerken bir sorun yaşarsanız aşağıdaki gibi bir hata web sitenizde yayınlanır.

Hata Koruma Sayfası

Admin panelinizde ise web sitenizin şuan kurtarma modunda olduğuna dair bir mesaj bulunur.

Kurtarma Modu

Çeşitli Geliştirici Güncellemeleri

WordPress 5.2 ayrıca geliştiriciler için iyileştirmelerle birlikte geliyor. Bu iyileştirmeler, blok düzenleyici, gizlilik politikaları sayfasına kadar herşeyi ayrıca kodlama standartlarında da köklü bir güncelleme ile geliyor.

PHP Kodlama Standart Güncellemeleri

WordPress şimdi resmen barındırma sağlayıcınız PHP 5.6 veya daha üst bir sürümü çalıştırmanızı önerir . Merak ediyorsanız, Hostazor PHP 7.3’e kadar destek sağlıyor.

WordPress 5.2 ile, geliştiricilerin
namespaces, anonymous functions, shorty array syntax, short ternary syntax ve koşullu atamalar gibi yeni kodlama standartlarından yararlanabilecekleri anlamına gelir. Eğer bir geliştiriciyseniz ve bir süredir PHP 7 veya daha yeni sürümlerde çalışıyorsanız, bu sizi etkilemeyebilir, ancak WordPress’in güncellemeler yaptığını görmek güzel.

Kodlama standartlarındaki güncellemeler hakkında daha fazla bilgi edinin .

Gizlilik Güncelleştirmeleri

WordPress 5.2, Gizlilik Politikası sayfalarıyla çalışan ve veri aktarımı yapan geliştiriciler için çeşitli geliştirmeler sağlar.

İlki, gizlilik politikası sayfasını özelleştirmeyi kolaylaştıracak dört yeni yardımcıdır:

  • Yeni fonksiyon: is_privacy_policy()
  • Yeni bir tema şablon dosyası: privacy-policy.php
  • Yeni vücut sınıfı: .privacy-policy
  • Yeni menü maddesi sınıfı: .menu-item-privacy-policy

İkinci değişiklik verilerin dışa aktarılması ile ilgili;

Kullanıcı Verisi dışa aktarması artık kodlanmış bir liste kullanmıyor, ancak şimdi içerideki izin verilen etiketlerin varsayılan listesini kullanıyor wp_kses(). Yeni filtreleme artık mevcut.

WordPress 5.2’deki gizlilik güncellemeleri hakkında daha fazla bilgi edinin .

JavaScript Geliştirmeleri

Web word ve Babel konfigürasyonlarının @ wordpress / scripts paketine
eklenmesiyle , geliştiricilerin modern JavaScript yazmak için karmaşık derleme araçları ayarlama konusunda endişelenmeleri gerekmeyecek. JavaScript iyileştirmeleri hakkında daha fazla bilgi edinin .

Yeni Bod Etiketi

WordPress 5.2 wp_body_open(), temaların <body>öğenin tam başında yerleştirilmesini sağlayan yeni bir kanca ekler . WordPress ekibi, tema geliştiricilerin bunu kullanmaya başlamasını teşvik eder. Diğer çeşitli geliştirici güncellemeleri hakkında daha fazla bilgi edinin .

Yeni Emojiler ve Dashicons

Görsel güncellemeler açısından, WordPress 5.2 yeni emojilere ve dashicons’lara sahip.

Twemoji Güncelleme

WordPress 5.2’de, Twemoji’nin en son sürümü olan 12.0.1 eklenmiştir. Versiyon 12, erişilebilirlik emojileri ve kişisel favorimiz Sloth da dahil olmak üzere 230 yeni emojiyi içeriyor. Bakınız # 46805 .

Twemoji 12.0.1

Yeni Dashicons

Dashicons, WordPress admin panelinizi güzelleştirmek için kullanılır. WordPress 4.5’ten bu yana değişmediği için bir güncelleme yapmanın tam zamanıydı. WordPress 5.2’de Instagram da dahil olmak üzere 13 yeni simge, BuddyPress için simge paketi ve küresel katılım için döndürülmüş Earth simgeleri bulunur. WOFF 2.0 font dosyası formatı da eklenmiştir.

WordPress 5.2 Dashicon

Önemli Erişilebilirlik Değişiklikleri

WordPress 5.2 ile birlikte, ekran okuyucuları ve diğer yardımcı teknolojileri kullananlar için bağlamsal farkındalığı ve klavye gezinme akışını geliştirmek için bir takım değişiklikler birlikte gelir .

  • Gönderi biçimleri artık liste tablolarındadır.
  • WordPress yönetici çubuğu alt menüsünde yeni bağlantı işaretlemesi.
  • Sonradan açılan arşiv widgetlarında görüntülenmekte olan kategori seçilmiştir.
  • Medya kitaplığına yeni bir medya görünümü eklendi.
  • Kişisel Verileri Dışa Aktar ve Kişisel Verileri Sil sayfalarındaki veri tablolarına başlıklar eklendi.
  • Alt metin alanı şimdi medya modelinde görüntülenen ilk alandır.

WordPress 5.2’ye Güncelleme

WordPress 5.2 için hedef sürüm tarihi 7 Mayıs 2019 olarak planlanmıştır .

Bekleyemezseniz, WordPress 5.2 sürüm adayını test etmenin iki yolu vardır. Bunu canlı sitenizde yapmayın . Tek tıkla beta ortamını oluştur.

Resmi olarak piyasaya sürüldüğünde, yine de her zaman dikkatli olmanızı öneririz. Canlı sitenizi Hostazor’un yansılama aracı ile klonlayabilir ve sonrasında sitenizi 5.2 ye güncelleyebilirsiniz. Testleriniz başarılı olursa 5.2 ye sorunsuz geçiş yapmış olursunuz. Eğer başarısız olursa klona tekrar dönüş yapabilirsiniz.

1 Yorum

Bir Cevap Yazın

Yazar ; hostazor

Facebook Sayfamız

Bizi Twitter’da takip et

%d blogcu bunu beğendi: