WordPress Sitenizin Disk Alanını Nasıl Belirlersiniz?

W

WordPress altyapısı her kesimden internet kullanıcısının ilgisini çekmiştir. Peki, bütçenizden tasarruf ederek yeterli disk alanına sahip bir WordPress sitesi için nasıl hesaplamalar yapmanız gerekir?

WordPress, modüler altyapısı sayesinde her kesimin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Bu bağlamda sizde yeterli bir web sitesi sahibi olabilmek için bazı püf noktaları hesaba katmalısınız. WordPress aslında çok fazla alan harcamayan, içeriğe göre ihtiyaçları artan modüler bir sistemdir. WordPress için tek bir sunucu üzerinden yayın yapmak isteyen kullanıcılarımız, gerekli ihtiyaçlarını belirleyip paketlerini bu ihtiyaçlara göre belirlerlerse hem zamandan hem de bütçeden tasarruf edecektir.

Günümüzde özellikle limitlendirilmemiş etiketi ile piyasaya sürülen ürünler yerine, kaynaklarını bilen ve bu bilgi dahilinde hareket eden kullanıcılar bütçelerini daha makul seviyelerde tutabilmişlerdir. Elbette büyük web siteleri büyük web alanı ister. Fakat size özel bir blog için ya da işletmenize özel bir web sitesi için ortalama 5-10 GB bir alan ihtiyacınız varken neden 100 GB alan ücreti ödeyesiniz ki?

Bir WordPress barındırma paketini incelerken, ihtiyaç duyduğunuzu düşündüğünüz kadar disk alanından ziyade, istatistik ve teknik analizlere göre belirlenmiş kaynaklarda barınmanız sizin için daima hesaplı ve mantıklıdır.

Ne Kadar Disk Alanına İhtiyacınız Var?

Hostazor’daki WordPress hosting planlarının toplam disk alanına hızlıca göz atalım. Tüm planlarımız ortalama disk alanı kullanımına dayalı olarak kaynak ve limit tahsis edilmiştir. Bu veriler binlerce müşteriden yıllar içinde derlenmiştir. Bu sayede en ideal paketler oluşturulmuştur.

Raptor WordPress Hosting – 1 GB Web Alanı

Aetonyx WordPress Hosting – 5 GB Web Alanı

Trex WordPress Hosting – Limitsiz Web Alanı

Paketlerimize ait diğer detaylar için Tıklayın.

Ortalama WordPress Web Alanı Kullanımı

Bazen yeni müşterilerden, plan başına yeterli disk alanı sağlanabilirliği konusundaki tereddütleri duyuyoruz. Ancak, bir WordPress sitesinin gerçek ortalama kullanımıyla ilgili bazı hesaplamalar yapalım. Aşağıdaki veriler, 4+ yıldır çalışan bir WordPress blogundan alınan ortalama disk alanı kullanımıdır.

WordPress : 8,9 MB (4,9,5+)
Ortalama eklentiler dizini (/wp-content/plugins): 100 MB
Ortalama tema dizini (/wp-content/themes): 25 MB
Ortalama yüklemeler dizini (/wp-content/uploads): 825 MB
Ortalama MySQL veritabanı: 85 MB

Ortalama olarak, normal müşterinin tek bir WordPress kurulumu için yaklaşık 1 GB veriye sahip olduğunu gördük. Bazen bu her iki yönde de değişebilir. Yani daha fazla ya da daha az veriye sahip olabilirsiniz.. Bazıları çok daha büyük bir veritabanına sahip olabilir, ancak daha küçük dosya kullanımı ya da başka bir varyasyon olarak daha küçük veritabanı ve daha fazla fiziksel dosya boyutu. Bu nedenle, başlangıç planımızda, projenizi zaman içersinde geliştirirken aynı zamanda bütçeniz ile barışık olabilmeniz için   1 GB’lık bir paketimiz var.

Canlı Örnekler

Şimdi bazı canlı site örneklerine bakalım. Aşağıda listelenen sitelerin tümü aktif olarak içerik yayınlıyor.

Müşteri 1

Aşağıda genel bir teknoloji blogunu görüntülüyoruz. Bu blog, ortalama olarak haftada 1 kez içerik yayınlıyor. Yenilikler ve teknolojiye dair önizlenimlerini aktarım, blog yazılarında farklı projeler geliştiriyor.Bu blog daha çok yazı ağırlıklı olduğu için veritabanı daha büyük. Dosya kısmında iyi bir optimizasyon ile tüm görsel dosyalarını 11 yılda 974 MB gibi bir alana sığdırmış.

Müşteri 2

2. Müşterimiz ise henüz sitesi yeni olmasına rağmen daha fazla görsel ağırlık gerektiren, şehir rehberi tarzında bir bloga sahip. Bu site, daha çok şehre ait içerikleri yayınlamasına rağmen interaktif olması sebebiyle daha fazla alan ihtiyacı bulunuyor.

Testimizde yalnızca aktif olarak yayın yapan ve ortalama 3 ila 10 yıl arasında hizmet veren blogları tercih ettik. Bunun nedeni, gelişmekte olan sitelerde disk kullanımı daima değişkendir. Fakat belirttiğimiz yaşa sahip siteler biraz daha oturmuş bir düzene sahiptir. Toplam disk alanı kullanımını hesaplanırken, yedeklemeler raporlarımızdan hariç tutulmuştur. Kullanımlar yalnızca sitenin dosyaları ve veritabanından oluşur.

Disk alanı belirlerken en çok dikkat etmeniz gereken şey, web sitenizde kullanacağınız materyallerdir. Bu materyaller, görsel – içerik ve benzeri türde olmasına rağmen, en fazla alanı fiziksel dosyalar kullanmaktadır. Yani görsel dosyalar web sitenizde daima daha fazla alan gerektirir. Bu nedenle Hostazor olarak biz, görsel dosyalarınız için CDN öneriyoruz. CDN için ekstra bütçeniz yoksa, dosyalarınıza gerekli alanı sağlayabilecek özellikteki paketleri tercih etmenizi öneririz. Bağımsız internet araştırmacılarına göre yüksek boyutta olan web sitelerinin boyutlarını büyüten temel sebep, sitede bulunan görsel içeriklerdir.

Disk Kullanımını Nasıl Görüntülerim?

WordPress Hosting Paketlerimiz cPanel Kontrol paneli ile yönetilmektedir. cPanel’de Disk Kullanımı menüsü ya da sağ kısımda bulunan istatistikler bölümünden kullandığınız diski ve limitlerinizi görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca Müşteri Paneliniz üzerinden de kullanımlarınızı görüntüleyebilirsiniz.

Önemli Not : WordPress sitenizdeki görsel dosyaların boyutlarını çözünürlük ölçütlerini baz alarak küçültmek için Imagify eklentisini kullanabilirsiniz.

 

 

 

 

1 Yorum

Bir Cevap Yazın

Yazar ; hostazor

Facebook Sayfamız

Bizi Twitter’da takip et

%d blogcu bunu beğendi: