Categories: Genel

Http3 ve Hostazor

Hostazor olarak Quic protokolünü dünya da paylaşımlı hosting ürünü müşterilerine sunan ilk barındırma firması olarak bir ilke imza attı. Quic ile birlikte, temel olarak TLS protokollerinin yerine TCP ve UDP protokolleri baz alınarak daha gelişmiş bir internet deneyimi sağlayan erişim süreci hayatımıza girdi.

Quic Şeması

Quic şuana kadar üretilmiş erişim protokolleri arasında en verimli ve en stabil erişim protokolü olarak öne çıkıyor.

Quic Neden TCP’den daha iyi bir erişim protokolü?

  1. Bağlantı olarak: TCP, bir bağlantı kurmak için 3 yönlü bir iletişime ihtiyaç duyuyordu ve bunun üzerine, TLS bağlantısını da uygulamanız gerekiyordu. QUIC UDP üzerine kuruludur, bu yüzden TLS dahil olmak üzere bağlantı kurmak için 1 paket alışverişi gerektirir. Aslında, istemci ve sunucu geçmişte bir bağlantı kurduysa, Bağlantı daha hızlı ve stabil olur.
  2. Çoklama: İstemci ile sunucu arasındaki iletişim çoktur ve bu TCP bağlantılarında sık karşılaşılan satır başı engelleme sorunlarının üstesinden gelir.

Quic’in ayrıca gelişmiş bağlantı çözümleyicileri ve hata gidericileri de vardır. Örneğin, yoğun trafik alan Youtube gibi bir websitesi Quic protokolünü tüm web platformlarından daha önce kullanmaya başladı. Bunun asıl sebebi, paket iletişimini kolaylaştıran ve web sitesinin bağlantı sırasında yaşadığı sorunları otomatik olarak çözebilen Quic protokolünün kullanıcılara daha iyi hizmet vermesiydi.

Bu bağlamda quic ve http2 protokolleri birleştirilerek gelecek dönemde sıkça rastlayacağımız HTTP3 protokolünü oluşturdu. Şuan hali hazırda Quic ve HTTP2 kullanan web sitesi sahiplerinin de aklı tam olarak burada karışıyor. Http3 aslında yeni bir protokol değil. Http2 ve quic’in aynı anda kullanılması ile ortaya çıkan bir deneyim. Yani web istemcilerinizi http3 protokolü ile çalıştırmanız için gereken tek şey Hostazor müşterisi olmak diyebiliriz çünkü http2 ve quic 2 yıldır stabil olarak müşterilerimize sunduğumuz bir deneyim.

Bugün quic ve http2’nin aynı anda kullanımı ile ortaya çıkan http3 %18 ila %35 arasında bir oran ile web sitelerinin daha iyi performansa sahip olmasını sağlıyor. Quic protokolünü aktif etmek için hemen bir Hostazor ürünü satın alabilir ya da aktif bir ürününüz varsa SSL Sertifikası kurarak protokolün otomatik olarak aktif olmasını sağlayabilirsiniz.

hostazor

Share
Published by
hostazor

Recent Posts

SSH ile WordPress Yönetimi

SSH nedir? İlk olarak, SSH'nin ne olduğunu ve ne zaman kullanabileceğinizi belirleyerek başlayalım. SSH ile…

4 sene ago

Yenilenen Arayüzü ile Hostazor Web Site Mimarı

Günümüzde herkes bir web sitesi oluşturmak için bir çok yöntem kullanır. Bunu basitleştirmek ve herkese…

4 sene ago

Çalışmalarınızı Sergilemek için En İyi 5 WordPress Portföy Eklentisi Seçenekleri

Portföy olmadan profesyonel bir fotoğrafçı neler yapabilir? Peki ya bir sanatçı, ajans ya da serbest yazar? İçerik…

5 sene ago

WordPress Subdomain (Alt Etki Alanı) Rehberi; Verimli şekilde nasıl kullanılır?

Bir alt etki alanı, ana etki alanınızdan önce gelen etki alanı adınızın ek bir bölümüdür. Örneğin, subdomain.alanadi.com.…

5 sene ago

WordPress’de Disk Kullanımını Kontrol Etmenin Yolları

Dijital evrende “sınırsız” diye bir şey ortaya çıktı. Web hosting ürününüzün disk alanı veya bant genişliğinin sınırsız…

5 sene ago

Röportaj: CloudLinux’den Igor Seletskiy #HostazorPin

S1: Geçmişiniz nedir ve iMunify360 ekibine nasıl katıldınız? Programlamayı çok seviyorum ve her zaman Linux…

5 sene ago